Terugblik op 2023. Zijn mijn goede voornemens gelukt?

Drie keer in mijn vingers knippen en 2023 was voorbij. Op de een of andere manier leek dit jaar veel korter te duren dan andere jaren, en dat terwijl er voor mijn gevoel juist eindeloos geduld nodig was omdat de dingen nog niet gingen zoals ik wilde. In mijn terugblik op 2022 kun je lezen wat mijn goede voornemens waren en waarom. Benieuwd wat ervan gelukt is? Spoiler alert: best veel!

 

Vaker op tijd naar bed gaan

Oh yes, we beginnen positief, want op tijd naar bed gaan lukt me veel en veel vaker. Ik zit niet nachtenlang meer achter de computer, op Instagram te scrollen of simpelweg te lezen omdat elke vorm van ritme in mijn leven ontbreekt. In plaats daarvan lig ik er standaard vóór middernacht in (niet lachen, dat is vroeg voor mij) en word ik dus ook op een veel Christelijker uur wakker. Best lekker eigenlijk, had ik eerder moeten doen.

Meer sporten

Een luttele vijf kilo wilde ik graag kwijt, want al die tijd in Valencia had mijn booty niet veel goeds gedaan (of eigenlijk mn booty juist wel, maar je snapt me). Ik kan hier kort over zijn. Ik ben in 2023 nog eens zo’n 2 kilo aangekomen. Haha. Ha. Ha. Nieuw voornemen voor 2024: 7 kilo afvallen.

Een appartement kopen in Valencia

In de post van vorig jaar kon je lezen dat het voornaamste doel het kopen van een appartement was. En laat ik maar meteen de deur in huis vallen: dat is niet gelukt. Of eigenlijk heb ik het niet echt geprobeerd. Dat had verschillende redenen, waarvan de voornaamste is dat Spaanse banken slechts 60% hypotheek verstrekken aan mensen die niet officieel in Spanje wonen. Oftewel: ik moet 40% zelf betalen, plus de 10% overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris, advocaat, etc. Dat in combinatie met de enorme stijging van huizenprijzen in de afgelopen twee jaar, maakt dat ik me op dit moment enkel een appartement ver buiten het centrum kan veroorloven, en dat gaat hem gewoon niet worden.

Nu denk je misschien: shit, balen hee, maar eigenlijk vind ik het totaal geen ramp. Ik heb het nog steeds super naar mijn zin in mijn mini studiootje middenin het centrum en eigenlijk is het ook wel fijn om de vrijheid te hebben en op elk moment te kunnen besluiten: ik ga hier weg. De wereld rondreizen ofzo. (Ik doe nu net alsof ik dat durf.)

‘Nee’ leren zeggen op klussen die niet bij me passen

Deze is heel goed gelukt! Ik had eerst de gewoonte om elke tekstopdracht aan te nemen, ondanks dat ik het eigenlijk helemaal niet leuk vond. Dat doe ik niet meer, en ik kan je zeggen: ik heb weer een stuk meer plezier gekregen in mijn werk als freelance tekstschrijver.

Geduldiger zijn

Dit is zo’n lekker abstract voornemen dat totaal niet meetbaar is, maar ik heb wel het gevoel alsof dit gelukt is. Ik heb in 2023 het mediteren weer opgepakt, geleerd om meer tijd vrij te nemen, vaker de natuur in de te gaan en simpelweg in het hier en nu te leven. Dit resulteerde in een ‘alles is goed zoals het is’-gevoel, waardoor ik automatisch een stuk geduldiger ben geworden. Het is natuurlijk ook te idioot voor woorden dat we altijd maar meer, verder, groter en beter willen, terwijl we in het NU horen te leven.

3 nieuwe skills leren

Ik had bedacht dat ik wilde leren pottenbakken, en daarnaast nog twee andere skills wilde leren. Dat pottenbakken is gelukt (hoewel, ik ben er nog geen held in), maar dat is dan ook het enige. En ik kan nu wel doen alsof ik dit jaar heus veel geleerd heb, maar ik zou mezelf voor de gek houden als ik zei dat dat bijzondere skills waren. Kortom: leuk geprobeerd Leo.

Vaker zelf koken

Ik was echt de koningin van de afhaalmaaltijden en Uber Eats, maar drie hoeraatjes voor mezelf, want ik heb mijn leven gebeterd! Ik word er steeds beter om elke dag opnieuw te bedenken wat ik ga koken, en plan mijn maaltijden vaak zelfs vooruit door voor drie dagen tegelijk boodschappen te doen. Het moet niet gekker worden, maar ik word denk ik eindelijk een held in de keuken.

Nog beter leren hoe ik planten in leven houd

Kan ik ook kort over zijn. Is niet gelukt, en gaat waarschijnlijk ook nooit lukken.

 

Terugblik op 2023

2023: het jaar dat te snel voorbij ging

Op de een of andere manier voelt het alsof ik bovenstaande goede voornemens vorige week heb opgesteld, alsof dat nog lang geen jaar geleden kan zijn. Ik weet niet goed waarom en of het iets goeds, of juist iets slechts is, maar 2023 is voorbij gevlogen. Ik kocht bijna een stuk grond, en toen toch maar niet,  wilde een sieradelabel opzetten omdat ik bang was door ChatGPT zonder werk te komen zitten, en toen toch maar niet, en leerde zelf brood bakken (ohja, dit is ook een skill!). Echte dieptepunten waren er niet in 2023, ik kan er niet één bedenken (die kwam begin januari pas, daarover binnenkort meer…). Maar hoogtepunten? Die waren er wel!

Hoogtepunten uit 2023

Geheel last-minute ging ik op vakantie naar Porto, waar ik absoluut naar terug wil, want wat een geweldige stad is dat! Ook bracht ik heel onverwachts toch kerst door met mijn familie, terwijl dat helemaal niet op de planning stond. Ik ging op pottenbakles, wat tegelijkertijd een lesje in geduld was, en leerde dit jaar veel fijne mensen kennen. Ik dronk eindeloos veel kopjes thee (of wijn) met vriendinnen, wandelde minstens honderd keer richting het park, al dan niet voor een picknick, zat op werkdagen braaf (vaker aangekleed dan in pyjama) achter de laptop en hield zelfs het bloggen vol, al dan niet zeer onregelmatig en net wanneer ik daar zin in heb. En laat dat nu ook precies zijn wat het bloggen voor mij leuk maakt.

 

 

Op naar 2024!

Al met al was het een heel leuk jaar. Een rustig jaar vooral, zonder veel ups en downs. Een jaar waarin eigenlijk niet zo bar veel gebeurde, en misschien is dat wel precies de reden dat het voorbij vloog. Ik ben in ieder geval klaar voor 2024, jij ook?

Liefs, Leonie

 

 

8 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Marijkeantwoord
23/01/2024 om 10:32

Mooi jaaroverzicht! Klinkt alsof je prachtige stappen hebt gezet en joh, die zeven kilo… als er maar niet nóg meer bijkomen misschien? Wel fijn dat je het nog steeds zo naar je zin hebt in Valencia en blij bent met je stap om daar te gaan wonen. Dank voor je blogjes, onregelmatig of niet, ik lees ze met plezier!

Leonieantwoord
23/01/2024 om 10:35
– Antwoord aan: Marijke

Wat super leuk om te horen Marijke! Van dit soort reacties word ik heel erg blij 🙂

Shirleyantwoord
15/01/2024 om 21:04

Het klinkt alsof je een mooi jaar achter de rug hebt. Gelukkig zit je nog goed op je plek in je huidige studio. Iets kopen is niet per se de heilige graal. Ik wens je een mooi 2024!

Leonieantwoord
16/01/2024 om 10:48
– Antwoord aan: Shirley

Dankjewel Shirley! Dat klopt helemaal, alles op zijn tijd 🙂 Voor jou ook een fijn jaar gewenst!

Simoneantwoord
15/01/2024 om 18:25

Niet slecht hoor, hoe ver je met je voornemens bent gekomen. Los van dat hoop ik dat je een fijn 2024 hebt/krijgt!

Leonieantwoord
15/01/2024 om 19:02
– Antwoord aan: Simone

Dankjewel Simone, lief! Voor jou ook de allerbeste wensen voor 2024 natuurlijk! 🙂

Ireneantwoord
15/01/2024 om 08:30

Ik vind dat het toch goed gegaan is met je goede voornemens! 🙂 Een dramaloos jaar is wel fijn hé, het moeten niet altijd hoge hoogten en diepe dalen zijn. Ik hoop dat 2024 ook een mooi jaar voor je wordt (met nog veel leuke blogposts om te lezen :D)!

Leonieantwoord
15/01/2024 om 11:36
– Antwoord aan: Irene

Dankjewel lieve Irene! Dat klinkt heel goed, een dramaloos jaar. Hopelijk wordt 2024 net zo rustig als 2023, maar dan met iets meer successen, want ik heb wel het gevoel nog wat stappen vooruit te willen zetten. En dat bloggen, dat zit wel goed. Veel liefs voor jou! xx

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!