Eenvoudig leven blog

Welkom op mijn blog, waarin ik je op allerlei manieren meeneem in mijn dagelijks leven. Een eenvoudig leven, maar misschien daarom juist een heel gelukkig en gebalanceerd leven. Op geheel eigen wijze hecht ik waarde aan de kleine dingen, aan momenten van geluk, in plaats van constant te streven naar meer. Een geurende kop kruidenthee, een ontbijtje buiten de deur, een vintage blouse van drie euro of een wandeling door mijn lievelingsbuurt. Dat is eenvoudig leven voor mij. Iets dat niet altijd zo geweest is, maar wat ik door de jaren heen heb weten te leren waarderen. En ik ben niet de enige.

Eenvoudig leven blogs

Waarom is eenvoudiger leven zo populair?

Steeds meer mensen hechten waarde aan een eenvoudig leven. Een leven waarin de aandacht ligt op klein geluk en leven in het nu. Wat de precieze reden daarvan is weet ik niet, maar ik gok dat het te maken heeft met de overdaad aan opties die we tegenwoordig hebben. We ervaren op grote schaal keuzestress en worden op social media bovendien gebombardeerd met de ogenschijnlijk perfecte levens van andere mensen. Het zijn deze prikkels die volgens mij maken dat we constant meer willen. Dat we vergeten waar het leven eigenlijk om draait…

Het verlangen om terug te gaan naar de basis, is dan ook overal aanwezig. Zelf voel ik op verschillende manieren de drang om simpeler te leven. Ik heb bijvoorbeeld de behoefte niet om televisie te kijken (ik heb niet eens een tv), kan steeds beter ‘niksen’ en in de keuken gebruik ik zoveel mogelijk verse, pure ingrediënten, die ik met liefde zelf fijnsnijd. Ik vind koken zelfs bijna meditatief.

Golden milk

M E E R   L E Z E N ?

 

Eenvoudig leven blog 1: Dingen die er niet meer toedoen.

Eenvoudig leven blog 2: Dingen waar ik bijna nooit geld aan uitgeef.

Al mijn blogs lezen? Ga dan naar home 🙂

Wat is eenvoudig leven voor mij?

Eenvoudiger leven houdt voor mij in dat ik met weinig gelukkig ben, of eigenlijk: met alles gelukkig ben. Dat ik ondanks dat ik nog op allerlei vlakken ruimte voor verbetering zie, ik tevreden ben met wat ik heb. Dat ik mag streven naar meer, zonder gefrustreerd te raken dat ik daar nog niet ben. En misschien ook dat ik niet eens per se zoveel meer hoef te hebben of te bereiken. Het is goed zoals het is.

Ook leven in het hier en nu is voor mij een belangrijk onderdeel van simpeler leven. Dat mijn aandacht niet versnipperd raakt en ik een helder beeld heb van wat belangrijk is en wat niet. Die scheidingslijn is soms nogal vaag, bijvoorbeeld als dingen misgaan op het werk, als ik een een van mijn lievelingsmokken laat vallen of weer eens geheel eigenhandig een plant om zeep help. Dan wint de frustratie het van mijn inner peace. Maar wel steeds een beetje minder…

Kortom: simpel leven is voor mij vooral een mindset en een manier om naar dingen te kijken. Ik probeer zoveel mogelijk aandacht te geven aan wat belangrijk is, de natuur op te zoeken, me te durven vervelen en bewust stil te staan bij wat ik in mijn lichaam stop. Hoewel ik snap dat dit lastiger kan zijn als je een gezin hebt (ik heb zelf geen kinderwens), denk ik dat dit voor iedereen mogelijk moet zijn. Het is een kwestie van keuzes maken.

Simpeler leven kan op veel manieren. Ik geef je graag inspiratie op mijn blog!

Wat is eenvoudig leven niet voor mij?

Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat veel mensen een minimalistische levensstijl hetzelfde vinden als eenvoudig leven. Hoewel ik het daar tot op zekere hoogte mee eens ben, vind ik dit niet in zijn geheel correct. Ik schreef al eerder dat ik nooit een echte minimalist zou kunnen zijn, maar vind die twee ook niet per definitie met elkaar verbonden. Ja, ik winkel heel bewust en koop alleen spullen van goede kwaliteit die ik écht mooi vind. Nee, ik probeer zeker niet zo minimalistisch mogelijk te leven en zo min mogelijk geld uit te geven. Hoewel ik het prachtig vind als mensen dat kunnen, zit simpel leven hem voor mij meer in andere zaken. Bovendien hou ik teveel van kleur, van een goed design en een inspirerende leefomgeving om een echte minimalist te kunnen zijn (ik ben niet voor niets opgeleid als vormgever).

M E E R   L E Z E N ?

 

Eenvoudig leven blog 3: Het vinden van stilte.

Eenvoudig leven blog 4: Later als ik groot ben.

Al mijn blogs lezen? Ga dan naar home 🙂

Eenvoudiger leven: een work in progress

Al het bovenstaande gezegd hebbende, voelt het voor mij als een work in progress om steeds simpeler te leven. Nog vaak genoeg laat ik me meeslepen door externe omstandigheden waar ik geen grip op heb, geef ik teveel geld uit aan woondecoratie (een van mijn zwaktes) en raak ik gefrustreerd als ik een doel niet snel genoeg bereik. Dit is een van de redenen waarom ik meer wil bloggen over eenvoudiger leven. Het is mijn stok achter de deur en een constante herinnering aan mijn eigen voornemen.

Hoe mijn blog me helpt klein geluk te vinden

Het feit dat ik geregeld foto’s deel van mijn dagelijks leven, maakt dat ik me steeds meer bewust word van waar ik mijn aandacht op richt. Steeds makkelijker vallen me mooie dingen op en zie ik details die ik voorheen niet zou zien. Het is alsof het langzaam een tweede natuur aan het worden is om niet alleen eenvoudiger, maar ook langzamer te leven. Dan zie, proef en ruik je namelijk meer. Vertragen in het dagelijks leven staat voor mij zo ongeveer gelijk aan eenvoudig leven, en daar blog ik over… Lees je mee?

Liefs, Leonie

Eenvoudig leven blog van Leonie van der Laan
error: Content is protected !!