Stilte

In een wereld waar altijd geluid is, laat ik het ruis noemen, vind ik het soms moeilijk de stilte op te zoeken. En dan bedoel ik niet de letterlijke stilte, het omlaag draaien van de volumeknop, want dat is niet zo moeilijk. De stilte die ik bedoel zit in mij. In de verstilling in het moment, de volledige acceptatie van alles wat is en het loslaten van alles waar ik zogenaamd aan zou moeten denken of wat ik zou moeten doen.

We worden de hele dag door gebombardeerd met nieuwsberichten, reclame, meningen, kritiek, trends waar we aan mee moeten doen en ga zo maar door. We moeten ‘zus’ doen om gelukkig te worden en precies ‘zo’ leven om alles voor elkaar te krijgen. En hoewel ik al een stuk ongevoeliger ben geworden voor al deze invloeden, betrap ik mezelf er nog geregeld op dat mijn gedachten een loopje met me nemen. Dat het in mijn hoofd al de volgende dag is, waarop ik tien mensen moet mailen voor mijn werk. Dat ik niet eens mijn telefoon met rust kan laten als ik aan het koken ben en zelfs tijdens het douchen aan tienduizend dingen tegelijk denk.

Het zal iets te maken hebben met de haast die ik heb om van alles te bereiken (ik schreef in deze post al over het begrip geduld), maar waarom kan het niet tegelijk? Waarom is het zo moeilijk om een ‘vol’ leven te hebben en tegelijkertijd in staat zijn om pauzes te nemen waarin je echt alles volledig loslaat. Waarin je alleen nog maar ademt en met je aandacht in het huidige moment bent? Ik kan wel mooi vertellen over dat ik tegenwoordig geregeld mediteer, maar ik vind het moeilijk hoor, echt. Ik kan het gerust een week lang elke dag doen, waarna ik alweer een dag skip omdat ik het zo ‘druk’ heb, terwijl het juist dan zo belangrijk is. En na een dag overgeslagen te hebben is het de week erna ook al niet meer zo boeiend.

Ik kijk naar mensen die een gezin hebben, die daadwerkelijk elke dag naar hun werk moeten in plaats van thuis te werken, zoals ik. Mensen die mantelzorgen, een grote berg vriendschappen onderhouden (hoe dan?!) en vier keer in de week sporten. Mensen die daadwerkelijk een ‘vol’ leven hebben. Dan moet ik toch zeker wel in staat zijn om af en toe die stilte op te zoeken zonder dat ik afgeleid word?!

En dus steek ik na een lange werkdag dat kaarsje maar weer eens aan en zet ik een ontspannen muziekje op. Ohja, ik wilde die YouTube video nog even kijken, en had ik die meeting morgen nou om 14.00 of 15.00? Eigenlijk ziet mijn nagellak er niet meer uit, zo kan ik toch niet mediteren? En zit daar nou een vlek op de muur of is dat een of ander beest? Beter meteen even checken, net als of ik nog wel genoeg kaarsen heb, of zal ik ze anders direct even gaan kopen?

Welkom in mijn hoofd.

Liefs, Leonie.

6 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Aukjeantwoord
10/04/2023 om 12:28

Bergen vriendschappen onderhouden, dat vind ik ook altijd zo knap als mensen dat kunnen.
De rust vinden, vind ik vaak ook lastig. Als de behoefte heel groot is, ga ik meestal een flink eind wandelen met de hond. Even weg van alles.

Leonie van der Laanantwoord
10/04/2023 om 12:51
– Antwoord aan: Aukje

Ohhh ik zou zo graag een hond willen, het lijkt me zo heerlijk om samen eindeloze wandelingen te maken, hoewel ik dat ook geregeld in mn eentje doe. En al die vriendschappen onderhouden, dat vind ik ook knap, ik heb niet eens genoeg tijd voor mezelf 😛

Simoneantwoord
10/04/2023 om 08:16

Ik herken dit ook heel erg uit de tijd toen ik nog ondernemer was. Het ligt nu 3/4 jaar achter me en ik voel me zoveel rustiger dan voorheen. Ik weet niet of het er echt mee te maken heeft, maar toen ik stopte met mijn bedrijf ben ik ook gestopt met het volgen van ondernemers. Nu krijg ik veel minder van dat soort dingen naar mijn hoofd geslingerd wat je wel niet moet doen om gelukkig te zijn.
Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar bij mij is gelijk die hele druk er snel af gegaan. Ik voel me oprecht ook veel beter nu ik in loondienst werk. Als ik de deur dicht trek (of de laptop dicht doe, want ik werk deels thuis), dan is het ook klaar. Als ondernemer stond ik toch altijd aan. Wat vermoeiend is dat eigenlijk.

Leonie van der Laanantwoord
10/04/2023 om 08:43
– Antwoord aan: Simone

Hmm, ik denk inderdaad dat voor velen ondernemen toch een gevoel van ‘altijd aan staan’ met zich meebrengt. Eigen baas zijn heeft veel voordelen, maar je laat je werk ook moeilijker los. Fijn dat je dat nu wel zo goed lukt!

Blog by Lindaantwoord
09/04/2023 om 12:09

Herkenbaar, haha! Ik denk dat er voor iedereen bepaalde activiteiten zijn die rust brengen: voor de één kan dat mediteren zijn, maar voor een ander bijvoorbeeld juist sporten. Natuurlijk ben je dan fysiek bezig en is het ergens het tegenovergestelde van rust, maar kan het juist mentale rust brengen. Het blijft zoeken naar de activiteiten die werken voor jou én er dan nog tijd voor maken 😉

Leonie van der Laanantwoord
10/04/2023 om 08:41
– Antwoord aan: Blog by Linda

Dat is helemaal waar, sporten werkt ook voor mij ontspannend! Maar als ik aan het werk ben en weet dat ik in de middag wil sporten, krijg ik daardoor het gevoel dat ik moet haasten om dat voor elkaar te krijgen. Dat maakt me dan weer onrustig, haha 😛

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!