Terugblikken op 2022 + goede voornemens


Ik krijg stiekem een beetje jeuk van posts als ‘wat was het een mooi jaar en wat bén ik toch dankbaar voor dit en dat…’. Toch vind ik het idee van even terugblikken wel mooi, al is het maar om me enerzijds te beseffen wat ik in 2023 anders wil doen en me anderzijds bewust te worden van waar ik juist blij van werd of trots op ben. Dus hier komt hij hoor, mijn cliché blogpost over hoe ik 2022 heb ervaren. Ben je er klaar voor?

Mijn 2022

2022 was voor mij misschien wel voor het eerst in mijn leven een jaar waarin alles goed ging. Er was zowel fysiek als mentaal geen enkele crisis (wow), mijn nog redelijk nieuwe liefde had nog niet in de gaten hoe saai ik eigenlijk ben (wowow) en mijn inkomen verdriedubbelde (wowowow). Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik het allemaal goed voor elkaar heb en niks meer te klagen heb.

Einde blogpost.

Grapje.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen van dit jaar is dat ik me veel meer ben gaan richten op mijn werk als tekstschrijver. Ik vond al snel verscheidene vaste klanten en werkte dan ook meer dan ooit. Vaak in de avonduren en ook geregeld in het weekend. De reden dat dat zo goed gaat is voornamelijk dat ik geen obstakels meer zie, geen beren op de weg, alleen nog maar doelen. En daar ga ik lijnrecht naartoe. Zonder teveel te duwen of te trekken overigens, maar gewoon door mee te bewegen met het leven. (ik schreef daar eerder deze blogpost over).

Daarnaast ontdekte ik na jaren niet gelezen te hebben hoe fijn het was om in een mooi boek te duiken, maakte ik eindeloos veel wandelingen in het park, begon ik met bloggen en bracht ik meer tijd dan ooit door in mijn geliefde Valencia, dat ik zo langzaam maar zeker als mijn thuis begin te beschouwen. Ik genoot ook dit jaar bovendien enorm van de vrijheid die ik heb door mijn freelancebestaan. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil en mijn werk gewoon met me meeneem.

Keuzes maken

Nu hoor ik je denken ‘ja maar je hebt geen kinderen, dus je hebt makkelijk praten’. Goed punt, maar dat is een keuze. Een keuze waar ik dit jaar nóg meer achter ben gaan staan. Mensen die kinderen nemen (of krijgen, hoe je het ook noemt) kiezen daar meestal bewust voor. Ik doe dat heel bewust juist niet, waardoor ik meer tijd en energie heb voor andere dingen, of dat nu mijn werk is, persoonlijke ontwikkeling of hobby’s. (Ik ben dus begonnen met boetseren he, lekker kneuterig met mijn handen in de klei. Vertel ik binnenkort meer over…)

Een andere keuze die van invloed is geweest op hoe ik 2022 heb ervaren is het feit dat ik in Valencia geen appartement huur, maar een kleine studio met gedeelde keuken (hallo vieze vaat van huisgenoten die 10 jaar jonger zijn dan ik). Samenwonen met studenten is niet altijd makkelijk, maar wel heel goedkoop, wat betekent dat het saldo op mijn spaarrekening dit jaar flink gegroeid is. Een van mijn goede voornemens voor 2023 is dan ook om een appartement te kopen van dat spaargeld, wat als het zo doorgaat heel realistisch is. (Even afkloppen dit…)

Over keuzes gesproken, ik leerde dat het oké is om op eerder gemaakte keuzes terug te komen. In september nam ik heel resoluut het besluit om mijn webshop te sluiten en me enkel nog op mijn schrijfklussen en blog te richten. Leuk bedacht, maar toen ik door mijn blog direct meer bezoekers naar mijn website trok kwamen de bestellingen ineens vanzelf. Die shop is er dus nog steeds en ik ben zelfs wat nieuwe kaarten en posters aan het ontwerpen. Deze worden in januari/februari allemaal gedrukt en vind je tegen die tijd in mijn webshop!

Goede voornemens voor 2023

Niets te klagen, zou je denken. Maar er is als je het mij vraagt ook niks mis met doelen stellen en goede voornemens. Hoewel ik het nogal raar vind dat de meeste mensen enkel met oud en nieuw doelen stellen voor het komende jaar (kind, dat mag gewoon het hele jaar door he), snap ik dat het moment zich er perfect voor leent.

In 2023 wil ik dan ook een aantal zaken leren of slimmer aanpakken dan ik in 2022 deed, want hoe fijn het afgelopen jaar ook mag overkomen, er is op bepaalde punten zeker nog werk aan de winkel. Ik wil in 2023 dan ook:

…vaker op tijd naar bed gaan. Ik ben het type dat als ze zich geïnspireerd voelt of op dreef is tot 04.00 doorwerkt en bergen werk verzet krijgt, maar daar dan wel twee dagen van bij moet komen. Ik lever daarmee dus eigenlijk meer in op productiviteit dan dat het me oplevert.

…meer sporten (classic). Sinds ik meer tijd in Spanje doorbreng dan in Nederland ben ik zeker 7 kilo aangekomen. Als het even kan gaan daar het komende jaar weer 5 vanaf, want ik heb me weleens lekkerder gevoeld in bikini.

…een eigen appartement kopen. Ondanks dat ik een heel fijn plekje heb in Valencia gaat er toch niets boven een eigen huisje, zonder de keuken te hoeven delen met anderen. Dat is dan ook een van de voornaamste doelen van 2023. Ik visualiseer me een ongeluk en zet elke maand zoveel mogelijk geld opzij, en kan alleen maar hopen dat er ergens na de zomer een mooi appartement te koop wordt gezet dat mijn naam roept.

…’nee’ leren zeggen op klussen die niet bij me passen. Zoveel mogelijk geld willen verdienen betekende het afgelopen jaar ‘ja’ zeggen op bijna alle klussen. Zonde, want daar werd ik niet altijd even gelukkig van. Ga ik dus ook niet meer doen, of alleen voor een hoger uurtarief. Graag of niet.

…geduldiger zijn. Ik ben niet de meest geduldige persoon op aarde, wat op meerdere vlakken niet altijd handig is. Wil ik leren boetseren? Dan koop ik een uur later alle benodigdheden en vergeet natuurlijk de meest belangrijke tools omdat ik geen uitgebreid onderzoek heb gedaan. Heb ik online eten besteld? Hallo, hoezo is dat er binnen 20 minuten nog niet, ik heb honger. Heb ik weer eens een mooi appartement gespot dat te koop staat? Ja sorry Leo, maar je kunt nu eenmaal geen € 10.000 per maand sparen. Gewoon elke dag je best doen, dan komt dat vanzelf. Enfin, je snapt me.

…drie nieuwe skills leren. Boetseren/pottenbakken is nummer één. Over die andere twee ga ik nog even nadenken.

…vaker zelf koken. Hoewel de keuken in het appartement waar ik niet woon niet erg inspirerend is, bestel ik eigenlijk iets te vaak eten online. Het is gewoon te makkelijk, maar uiteraard niet goedkoop. Ik ben denk ik een beetje lui geworden in de keuken doordat er hier middenin de stad opties te over zijn qua afhaal- en bezorgmaaltijden. En dat terwijl ik eigenlijk heel erg van koken houd.

…nog beter leren hoe ik planten in leven houd. (Hier heb ik verder niks aan toe te voegen.)

Gelukkig nieuwjaar!

Dat waren ze, mijn goede voornemens voor 2023. Misschien helpt het dat ik ze uitgeschreven heb, maar ik kan ze ook zomaar over een week weer vergeten zijn. Zo gaan die dingen. Hoe dan ook heb ik helemaal zin in het komende jaar en hoop dat alles precies gaat zoals gepland. Of beter natuurlijk. (Dag universum, ik wilde even laten weten dat ik open sta voor suggesties, alvast bedankt voor het meedenken.)

Rest mij alleen nog je een heel gelukkig nieuwjaar te wensen. Ik hoop ook voor jou op een sprankelend en stralend jaar, vol verrassingen, geluksmomenten, groei en succes op alle vlakken. En alles wat zogenaamd niet kan, daar wens ik je het meeste van.

Liefs, Leonie

 

10 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Ireneantwoord
06/01/2023 om 21:26

2022 was wel een mooi jaar voor je precies! 🙂 Ik gun je een geweldig appartement dit jaar! Die goede voornemens vergeet je vaak maar ik hoop dat je deze toch kan afstrepen. En over de rest nadenken is ook leuk hé 🙂

Leonie van der Laanantwoord
07/01/2023 om 08:28
– Antwoord aan: Irene

Het was zeker een mooi jaar, en voor dat appartement houd ik mijn fingers crossed!

Simoneantwoord
03/01/2023 om 17:38

Wat heb je een leuke blog! En wat een mooie doelen heb je voor dit jaar. Ik blijf je volgen 🙂

Leonie van der Laanantwoord
05/01/2023 om 09:18
– Antwoord aan: Simone

Wat lief Simone, dankjewel!

Annelies Goossensantwoord
02/01/2023 om 14:49

Hele mooie terugblik Leonie! En mooie nieuwe doelen. Ik duim mee voor dat appartement. Wat je daar zegt over dat geen kinderen hebben ook een bewuste keuze kan zijn is er boenk op wat mij betreft. Ik lees hier graag wat vaker mee.

Leonie van der Laanantwoord
05/01/2023 om 09:16
– Antwoord aan: Annelies Goossens

Dankjewel Annelies! Ja dat mag ook weleens gezegd worden, dat mensen er bewust voor kiezen om geen kinderen te nemen. Een hele opluchting toen ik mezelf daar die ’toestemming’ voor gaf. Leuk als je meeleest! xx

Blog by Lindaantwoord
02/01/2023 om 10:23

Het klinkt alsof je een heel fijn jaar achter de rug hebt! Ik hoop dat je je doelen voor 2023 behaalt (vooral het appartementje, het grootste en mooiste doel op de lijst) en wens je een gelukkig 2023 🙂

Leonie van der Laanantwoord
02/01/2023 om 10:35
– Antwoord aan: Blog by Linda

Lief, dankjewel! Ik hoop het ook echt! Ik wens jou ook een heel gelukkig 2023, dat al je dromen mogen uitkomen! xx

Aukjeantwoord
02/01/2023 om 07:36

Wat een fijn spaardoel, een appartement in Valencia.

Leonie van der Laanantwoord
02/01/2023 om 10:36
– Antwoord aan: Aukje

Dat kun je wel zeggen, dat zou van 2023 in één klap een topjaar maken… Fingers crossed!

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!