5 redenen waarom thuis werken het beste is wat er is


Je hebt ze he, van die mensen die elke dag vrolijk hun bed uitspringen, een ontbijtje maken en dan in vol ornaat, fluitend naar hun werk gaan. Van die mensen die ervan houden om in dezelfde ruimte met andere mensen te werken, die tijdens de lunch druk babbelen over ditjes en datjes en aan het einde van de dag tegen iedereen vrolijk ’tot morgen’ zeggen alsof ze er nu al naar uitkijken. Geloof me, dat heeft echt niet enkel te maken met of ze de baan in kwestie leuk vinden. (Het scheelt natuurlijk als je een hele leuke baan hebt, maar dan nog.)

Ik kan gelijk een lang verhaal kort maken. Ik hoor niet bij die groep mensen. Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken om in een kantoortuin te werken, om collega’s te hebben die elke dag vragen hoe het met me gaat en me ook tijdens de pauze niet met rust laten. Of überhaupt aan een werkplek waar ik omringd wordt door geluiden, felle lampen, mensen die iets van me willen en andere prikkels. Nee hoor, geef mij maar mijn eigen bureautje in de woonkamer, waar ik als tekstschrijver elke dag leuke stukjes mag tikken. Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik als heuse digital nomad* aan een laptop met internetverbinding genoeg heb. (*Ik gooi deze term er ff in hoor, want dat klinkt een stuk hipper dan iemand die in haar badjas aan haar bureau kruipt terwijl ze nog niet eens haar tanden heeft gepoetst. Het belangrijkste is dat ik mijn werk goed doe, niet?)

Een ode aan thuis werken

Het is voor mij inmiddels zo vanzelfsprekend dat ik vanuit huis werk, dat ik er meestal niet eens meer bij stilsta hoe onwijs gelukkig ik daarmee ben. Alleen al het feit dat ik nooit een wekker hoef te zetten maakt me in de ochtend een van de meest dankbare personen ooit. (Geen kinderen hebben scheelt ook enórm, naar het schijnt). Maar thuis werken heeft nog meer voordelen, als je het mij vraagt. Ik zette de meest belangrijke redenen dat ik nooit meer een ‘normale’ baan wil op een rij, heel benieuwd of mijn medefreelancers zich erin herkennen!

1. Nooit meer een wekker

Need I say more? Ik weet natuurlijk niet hoe het met andere thuiswerkers zit, maar zolang ik al het werk gedaan krijg en ervoor zorg dat alles op rolletjes loopt maakt het niet uit of ik nu om 08.30 begin of om 10.00. Perfect voor iemand die van nature een avondmens is, en bovendien de nodige uurtjes slaap nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

2. Even tussendoor boodschappen doen

Niet zelden bedenk ik me tijdens het werken wat ik die avond wil eten, en glip ik snel even tussendoor naar de supermarkt om de hoek om alles in huis te halen wat ik daarvoor nodig heb. Of ik blijf juist anderhalf uur weg en ga op mn gemakje naar de markt, naar dat ene Italiaanse speciaalzaakje en de BioPlaza voor dat ene lekkere sausje wat ze alleen daar hebben. Kan gerust.

3. Aankleden? Hoezo?

Even voor de duidelijkheid: ik kleed me heus meestal (dat wil zeggen: doorgaans) wel aan voordat ik aan de slag ga. Waar het hier om gaat is dat dat niet per se hóeft. Dat ik ook geregeld in mijn pyjama de laptop al openklap om vast even de belangrijkste mailtjes en appjes te beantwoorden voordat ik de dag écht begin. En dat uiteraard ook een yogalegging, wijde trui en sokken onder de noemer ‘kleding’ vallen. Vooral dat.

4. Werken in je eigen omgeving

Ik ben een echte huismus, I admit. Er is gewoon geen fijner plekje dan mijn eigen huis. En wil ik er juist een paar dagen (of zelfs weken) tussenuit? Dan neem ik mijn werk gewoon mee!

5. Werken wanneer ik maar wil

Deze is natuurlijk gelinkt aan punt 1, maar met ‘wanneer ik maar wil’ bedoel ik voornamelijk dat ik ook op zaterdag of zondag kan werken, waardoor ik op dinsdag en/of woensdag naar het strand kan. Of de hele dag in mn nest kan blijven liggen en daar mailtjes beantwoord, om pas in de avond teksten te schrijven en andere belangrijke dingen te doen. Dit vind ik echt de ultieme vrijheid!

Dus.

Je snapt dat ik behoorlijk verliefd ben op het freelancersbestaan. Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik op deze manier mijn geld verdien, en daar ook nog eens goed van kan rondkomen. Ik voel een hashtag aankomen hoor… Zal ik hem gebruiken? Zal ik het gewoon doen? Oke, komtie: #blessed.

Liefs, Leonie.

2 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Naomiantwoord
12/11/2022 om 17:18

Ik zou ook echt niet meer anders willen. Thuiswerken is voor mij de beste manier om moederschap en werken/ondernemerschap goed te combineren.

Leonie van der Laanantwoord
12/11/2022 om 19:36
– Antwoord aan: Naomi

Jaaa, als je kinderen hebt is het natuurlijk helemaal ideaal!

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!