Mijn haat-liefde verhouding met Instagram (+ favo accounts)

Al zo’n anderhalve maand besteed ik nog amper aandacht aan Instagram. Ik post zelf niks en check de app ook nog maar af en toe. Op de een of andere manier ben ik er gewoon soms een beetje klaar mee, geen idee of dat een fase is of iets blijvends… Weet je, ik vind Instagram gewoon heel erg vermoeiend. Zodra ik de app open is mijn aandacht binnen enkele minuten volledig versnipperd. Ik krijg bergen content voorgeschoteld waar ik niet om heb gevraagd (advertenties en voorgestelde reels) en het erge is: ik kijk daarnaar. Ik neem alles in me op, lach om grappige filmpjes, schud zuchtend mijn hoofd bij de zoveelste influencer met opgeblazen lippen en teveel make-up en bekijk reels van mensen die om wat voor reden van ook viral zijn gegaan. But why?!

Waarom ik Instagram heb

Het concept van Instagram vind ik geweldig. Ik volg al lang niet meer zoveel accounts als ik voorheen deed, maar volg ze allemaal (nouja, bijna allemaal) met een goede reden. Ik watertand bij de recepten van Veggilaine, droom weg bij het waanzinnige interieur van Fleurs d’Amelie en leer alles over natuurgeneeskunde door de fijne posts van Makor Care. Accounts waar ik van hou, die ervoor zorgen dat ik de app nog geen vaarwel heb gezegd. Originaliteit staat daarbij voorop. Ik krijg inmiddels jeuk van interieurbloggers die als een mak schaapje achter de trends aanlopen en die ene vaas alleen kopen omdat iedereen hem heeft. En trouwens, als iemand teveel foto’s post van diens newborn of kinderen in het algemeen, ben ik ook weg. Niet mijn ding. (Behalve heyFinnst, want zij is gewoon heel erg leuk en maakt prachtige foto’s.)

Ik was het voorheen gewend om minstens vijf keer per dag Instagram te checken, waar ik me eindeloos kon vergapen aan mooie interieurs, de creativiteit me om de oren vloog en ik me eigenlijk, als ik al dat moois zag, nooit goed genoeg voelde. Waar ik ook zelf de druk voelde om mooie dingen te posten, die veel likes krijgen en indruk maken op de rest van de wereld. (Nogmaals: why?!) Ik vind het al heel wat dat het me niets meer doet als mensen me ontvolgen (ik schreef daar deze blogpost over), maar die druk om ook op regelmatige basis mooie content te maken, die voel ik wel.

Content naar mijn hart

En dus heb ik af en toe periodes waarin ik Instagram volledig negeer. Waarin ik elke keer als ik de app weer eens open binnen twee minuten weet waarom ik het niet leuk meer vind en opmerk hoe mijn aandacht niet meer in het hier en nu is. Waarna ik me bovendien afvraag wat ik in hemelsnaam de afgelopen paar minuten allemaal heb gezien en aandacht heb gegeven. En toch, als ik erover nadenk, vind ik ook heel veel moois op Instagram. Moois in de vorm van inspiratie, authenticiteit en herkenbare verhalen. Content naar mijn hart, die ik nergens anders vind.

Langzaam begin ik de app dus weer wat vaker te openen. Met oogkleppen op voor alle onzin die me wordt aangeboden en met de intentie om alleen aandacht te besteden aan dat wat ik waardevol vind. Net zoals in het echte leven eigenlijk. Het is wel een mooie metafoor voor de vele indrukken die we op dagelijkse basis opdoen. Het goede nieuws naast het slechte, de inspiratie naast de onzin en de vele verhalen die iets met je doen naast alles wat langs je heen gaat. Of dat nu bewust of onbewust is. En daar zit het hem denk ik in. Ik heb het absoluut nodig om social media heel bewust te gebruiken. Niet langer dan 10 minuten en zonder te verdwalen in content waar ik helemaal niet om heb gevraagd. Om alles wat me op de verkeerde manier triggert heel bewust aan de kant te schuiven en enkel posts van mensen naar mijn hart met aandacht te lezen. Welke dat zijn? Los van de accounts die ik hierboven al noemde, staan al mijn favorieten in onderstaand rijtje! Veel inspiratie gewenst!

 

Mijn favoriete Instagram accounts

 

1. The Slow Mundane: Met inspirerende tips over voeding en verzorging.

 

2. Studio May and June: Voor de moestuin- en flower lovers.

 

3. We are Childfree: Voor als jij net als ik geen kinderen wilt en daar helemaal oké mee bent.

 

4. Words are Vibrations: Spiritualiteit met een flinke knipoog.

 

5. Amber Rae: Een flinke dosis positiviteit en inspiratie voor een mindset die je verder helpt.

 

6. Sarah Andersen: Comics met humor on point.

 

7. Wilder Poetry: Met liefde voor woorden…

 

8. Happy Monday blog: Lifestyle blog met prachtige foto’s, recepten en DIY’s.

 

9. Zonder zooi: Pure recepten en inspiratie voor een gezonde leefstijl.

 

10. Romy Boomsma: Prachtig mens, prachtig huis.

 

Jouw favoriete Instagram accounts

Nu ik mijn favorieten heb gedeeld ben ik natuurlijk heel benieuwd naar de jouwe. Ik zou namelijk graag meer accounts vinden die me inspireren op het gebied van voeding, een natuurlijke leefstijl, slow living en creativiteit. Deel je ze met me? Dankjewel!

Liefs, Leonie

4 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Aukjeantwoord
19/02/2023 om 07:02

Heel herkenbaar, die haat-liefde verhouding met Instagram. Ik gooide die van mij een tijdje geleden helemaal weg, maar kreeg hier te horen dat ze het zo jammer vonden dat ik niets meer plaatste. Dus vooruit dan maar, dan maar weer een account. Ik plaats nu wel een stuk minder. Blijf wel weer wat langer in de app hangen, om te kijken naar stomme kattenfilmpjes. En dan irriteer ik me weer, aan mezelf en aan de app. 🙂

Leonie van der Laanantwoord
20/02/2023 om 11:11
– Antwoord aan: Aukje

Hahaha, kattenfilmpjes zijn de leukste!

Ireneantwoord
18/02/2023 om 21:01

Bij mij gaat het ook altijd in fases. Er zijn periodes dat ik de app ook amper bekijk en dan zijn er periodes dat ik zelf elke dag post. Ik heb altijd een beetje een dubbel gevoel bij Instagram. Maar ik heb ondertussen ook geen Facebook/Messenger meer en wel redelijk wat mensen waar ik nog contact mee wil kunnen opnemen dus laat ik m’n profiel voorlopig ook maar bestaan. Als je wat outfitinspiratie zoekt: rachaelrenae. Ben recent heel erg fan geworden van haar account. Maar deze post doet me er aan denken dat ik nog een keer een opruimrondje moet doen in de accounts die ik volg.

Leonie van der Laanantwoord
20/02/2023 om 11:16
– Antwoord aan: Irene

It comes and goes… Als ik weer zo’n opruimrondje heb gedaan en enkel mensen volg die ik echt inspirerend vind, dan vind ik het ineens weer leuk! Voor zolang dat mag duren, haha!

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!