Slow, slower, slowst…

Blog over slow leven

 

Ik zit op de bank naar buiten te staren met een kop thee en besef me dat ik dit in geen tijden gedaan heb. Niets doen, dagdromen, ik was er nooit zo goed in. Of eigenlijk is dat niet helemaal waar, want als kind deed ik niets anders. Ik kon urenlang een beetje rommelen in mijn kamer, verdwijnen in een boek en de buitenwereld negeren. Waar het mis is gegaan weet ik niet, maar ineens ben ik volwassen en lijkt ‘niets doen’ altijd onderaan de to-do list te staan. Er is altijd wel iets wat belangrijker is…

Sinds ik niet meer zoveel werk is er ineens tijd om te vertragen, om naar buiten te staren en naar de vogels te luisteren. Om mijn telefoon te negeren en al mijmerend in een kop zelfgemaakte soep te roeren. Het voelt raar, zou ik niet iets productiefs moeten doen? Kan ik mijn tijd niet veel beter besteden en bijvoorbeeld drie blogposts schrijven per week? Dat nieuwe bedrijf opzetten waar ik al weken in gedachten mee speel? Of erop uit gaan om mijn Spaans te verbeteren, een nieuwe cursus te volgen? Nou, nee, blijkbaar niet. Ik heb er gewoon even geen zin in.

Het ongemakkelijke gevoel dat ik altijd had als ik niets deed, maakt beetje bij beetje ruimte voor rust. Het gevoel dat alles goed is. Weten dat het oké is om pauze te nemen, of zelfs je leven compleet op pauze te zetten als dat nodig blijkt.

 

 

En zo blijkt er ineens tijd te zijn voor mijmeren. Voor slenteren in het park zonder doel, kijkend naar de beestjes op de grond. Voor koekjes bakken en boeken lezen die ik al eeuwenlang op de plank heb staan (ik telde er gisteren maar liefst 11 waar ik nog aan moet beginnen), voor eindeloze maskertjes en scrubsessies onder de douche. Voor daten (je leest het goed, eens kijken of ik een leuke Spanjaard aan de haak kan slaan…) Ik heb het er maar druk mee… Of eigenlijk juist niet, maar je snapt wat ik bedoel.

Wat doe jij het liefst als je niks hoeft en niks moet?

Liefs, Leonie

 

16 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

TANTE MAAIKEantwoord
03/07/2024 om 14:39

Haken, breien, in het niets staren… En ook ik heb er veel te weinig tijd voor. Een gezin, opleiding, werk.
Ik sta altijd ‘aan’ in de complexe zorg en nu mag ik leren wat vaker ‘uit’ te gaan. Het komt wel goed. Net als bij jou…

Leonieantwoord
04/07/2024 om 09:16
– Antwoord aan: TANTE MAAIKE

Oef, dat klinkt heftig! Ik vind het al lastig en ik heb niet eens kinderen 😛 Het zal wel met de tijd komen dat we beter leren te ontspannen. Althans, dat hoop ik…

Liesbethblogtantwoord
01/07/2024 om 13:32

Nu weet ik niet hoe het in Spanje is, maar als je in Nederland zegt dat je een dagje niks gaat doen (ik ook bewust kinderloos) dan zie ik de meningen al in de gezichten. Het is allemaal al druk genoeg dus ja gewoon even niets, misschien de zondagsrust weer invoeren?

Leonieantwoord
01/07/2024 om 19:02
– Antwoord aan: Liesbethblogt

Hahaha, ik snap wat je bedoelt! Het is net alsof je het allemaal goed voor elkaar lijkt te hebben als je het altijd druk hebt. Maar eigenlijk slaat dat helemaal nergens op…

Myriamantwoord
28/06/2024 om 19:36

Ik vind het heerlijk om thuis te lanterfanten. Hangen in de lounge, boekje lezen, dutje doen, beetje knutselen, spelen met ons dochtertje, … of in huis wat rommelen zoals plantjes verplaatsen. Maar inderdaad, het is een kunst om te lanterfanten. Zo had ik er deze week nood aan en nam ik een snipperdagje om fysiek en mentaal tot rust te komen. Ik heb niets nuttigs gedaan. Mijn dag bestond uit Netflixen, mij amuseren met ons dochtertje, lezen en in slaap vallen in de lounge en ’s avonds uiteten met vriendinnen. Het was een heerlijke dag.

Leonieantwoord
30/06/2024 om 08:56
– Antwoord aan: Myriam

Dat klinkt inderdaad als een heerlijke dag! Mijn dagen bestaan op het moment vooral uit lezen, wandelen, dutjes doen en wegdromen, zalig!

nicole orriensantwoord
28/06/2024 om 06:51

Niets doen is vaak heel hard werken, want iets ‘niet doen’ voelt vaak onnatuurlijk in onze hectische maatschappij. Als het me lukt om niets te doen ben ik graag even met mezelf met een kopje koffie en luister ik naar klassieke muziek.

Leonieantwoord
28/06/2024 om 10:34
– Antwoord aan: nicole orriens

Goede tip, vroeger luisterde ik vaak naar klassieke muziek, maar dat is lang geleden. Ik ga het weer eens opzetten! 🙂

Saskiaantwoord
26/06/2024 om 19:10

Oh heel erg herkenbaar deze post! Ik zit nu in een fase waarin ik wat meer geniet van het ‘niets’ doen en er ook beter in ben geworden.

Leonieantwoord
27/06/2024 om 09:37
– Antwoord aan: Saskia

Heerlijk! Dan genieten we samen 🙂

Simoneantwoord
24/06/2024 om 13:14

Oh, wat heerlijk zeg! Ik zit eigenlijk ook in zo’n soort fase, maar dan semi-zelf-voor-gekozen. Ik vind het niet alle dagen even makkelijk om me er aan over te geven dat ik even niet zoveel hoef. Maar sommige dagen voelen als vakantie en dat is dan ook weer niet zo erg.

Leonieantwoord
24/06/2024 om 14:18
– Antwoord aan: Simone

Ik heb hetzelfde hoor! Er zijn dagen dat ik het zalig vind, maar ook dagen waarop ik mezelf keihard tegenkom en even niet weet wat ik er mee aanmoet. Maar ook dat is oké, laat je maar gewoon meevoeren met het leven…

Ireneantwoord
24/06/2024 om 09:03

Ik dacht altijd dat ik best wel goed “niets” kon doen. Sinds oktober vorig jaar werk veel minder en nu blijkt dat ik het toch ook maar lastig vind. Ik doe het wel, maar ik denk de hele tijd: ik moet iets nuttigs doen. En als ik een namiddag alleen maar series heb gekeken voel ik me schuldig. Maar het gaat steeds beter! Het zal ook een kwestie van wennen zijn denk ik. Fijn dat het bij jou beter lukt!

Leonieantwoord
24/06/2024 om 14:19
– Antwoord aan: Irene

Precies dat, het gevoel iets nuttigs te moeten doen. Zo lastig! Als ik soms zie hoeveel boeken jij leest ben ik jaloers, echt knap dat je daar de rust voor kunt vinden. Dat wil ik dus ook!

Linda’s Journalantwoord
23/06/2024 om 17:10

Heerlijk om rustig aan te doen! Ik houd echt van dat soort dagen waarop je helemaal niets hoeft. Een rondje wandelen, lezen in mijn boek, wat knippen en plakken in mijn journal, misschien wat schrijven voor mijn blog als ik er zin in heb. Of uitgebreid koken inderdaad. Geniet ervan 😀

Leonieantwoord
24/06/2024 om 14:19
– Antwoord aan: Linda's Journal

Wat heerlijk dat je hier zo goed in bent! het klinkt zo logisch, maar dat is het voor veel mensen denk ik niet…

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!