Lezen met Leo #2: Drie autobiografische feelgood boeken

Boekrecensie/review: The Happiness Project - Gretchen RubinThe Happiness Project – Gretchen Rubin

Op een dag beseft Gretchen Rubin, schrijfster van The Happiness Project, dat ze weliswaar niet ongelukkig is, maar ook niet helemaal gelukkig. Terwijl de gebeurtenissen van alledag zich routineus voordoen, glipt het leven haar een beetje door de vingers. Daarom besluit ze niet alleen onderzoek te doen naar hoe ze gelukkiger kan worden, maar ook een jaar lang te wijden aan haar eigen Happiness Project.

Dit project heeft ze opgedeeld in 12 verschillende onderdelen, en elke maand richt ze zich op een andere manier om gelukkiger te worden. Ze ruimt bijvoorbeeld haar hele kledingkast op, neemt haar huwelijk onder de loep, staat eerder op voor een ochtendroutine, en doet nog veel meer, allemaal met als doel gelukkiger te worden. Sommige dingen werken goed, andere doen niet zoveel met haar, wat het boek heel persoonlijk maakt.

Niet voor niets heeft The Happiness Project vele mensen over de hele wereld geïnspireerd om zelf een dergelijk project op te starten (ik zou er bijna 12 blogs aan wijden het komende jaar en wie weet doe ik dat ook wel…). Er is namelijk niet maar één aspect dat je gelukkiger maakt, maar een combinatie aan allerlei verschillende aspecten. Over deze formule schreef Mo Gawdat ook al in De Logica van Geluk.

Ik moet eerlijk zeggen dat Gretchens aanpak wel een wat lagere drempelwaarde heeft. Haar methode is namelijk wat makkelijker toe te passen dan die van Mo Gawdat, die het allemaal een stuk abstracter beschrijft. Desalniettemin heb je met beide boeken een fijne basis in handen en heel wat inspiratie voor je eigen zoektocht naar geluk.

 

Boekrecensie/review: Zeik niet zo

Zeik niet zo – Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen

Ik heb zo vreselijk moeten lachen om dit boek! Het is een verzameling korte stukjes van Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen, allemaal geschreven met een knipoog naar de millennial. We zouden met zn’ allen veel teveel klagen over het leven, onze gevoelens en alles waar we niks aan kunnen doen, maar hebben we het echt zo zwaar of valt het wel mee?

In ‘Zeik niet zo’ vertellen de drie schrijfsters je aan de hand van herkenbare, grappige, maar ook soms treurige anekdotes hoe het leven van de echte millennial eruit ziet. En dat met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen. I like!

 

Boekrecensie/review: Onderweg - Bente van de Wouw

Onderweg – Bente van de Wouw

Het boek van Bente van de Wouw stond al even op mijn verlanglijstje, en ik ben blij dat ik het eindelijk gelezen heb. Bente schrijft in haar boek ‘Onderweg’ niet alleen heel erg fijn, maar ook nog eens erg herkenbaar. Als rasechte introvert worstelt ze namelijk met veel dingen waar ik in het dagelijks leven ook tegenaan loop. In dit boek volg je haar ervaringen en overpeinzingen, terwijl ze in een maand tijd de Camino Francés loopt, oftewel de pelgrimstocht van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela.

Het is een droom van mij om ooit diezelfde Camino te lopen, dus alleen om die reden vond ik het boek al super inspirerend. Het heeft me echt laten zien hoe het is om het avontuur aan te gaan en wat ik van bijvoorbeeld de route, de herbergen en de overige pelgrims kan verwachten. Het was, als ik het zo mag zeggen, alsof ik elke dag een beetje met Bente meeliep, terwijl ze steeds dichter bij Santiago de Compostela kwam.

Naast verhalen over het landschap, de slaapzalen en zelfs haar vele blaren, vertelt Bente echter ook over hoe ze al een poos voordat ze vertrok, naar eigen zeggen in duizend stukjes brak. Hoe alles haar teveel werd en ze niet meer wist hoe ze verder kon. Hoe ze vervolgens beetje bij beetje al die stukjes bij elkaar raapte en met veel vallen en opstaan zichzelf weer vond. En ook dat was erg fijn om te lezen. Dat het altijd weer licht wordt, hoe donker het ook is. Want ook dat is voor mij erg herkenbaar.

Hoe dan ook is het boek wat mij betreft een enorme aanrader, en niet alleen voor mensen die van plan zijn de Camino de Santiago de Compostela te lopen. Ben jij een introvert en worstel je net als ik soms met de vele prikkels die het leven je geeft? Dan is dit boek geschreven voor jou.

Liefs, Leonie

 

2 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Ireneantwoord
12/12/2022 om 19:39

Het boek van Gretchen Rubin heb ik ook gelezen en vond ik ook een fijne! Ben ook ingeschreven op haar nieuwsbrief en dat vind ik ook een leuke toevoeging aan mijn mailbox! 🙂

Leonie van der Laanantwoord
19/12/2022 om 22:36
– Antwoord aan: Irene

Oh ik wist niet dat ze een nieuwsbrief had, wat leuk! Dank voor de tip!

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!