Boekrecensie: De logica van geluk – Mo Gawdat

Boekrecensie: De logica van geluk - Mo GawdatIetwat impulsief kocht ik het vrolijke boek De Logica van Geluk van Mo Gawdat in de boekhandel op Eindhoven airport. Ik had de dag daarvoor besloten meer te willen lezen (daarover later meer), en na reeds een half uur in de rij voor de security check te hebben gestaan liet ik mijn lief daar aan zijn lot over om de boekhandel in te vluchten. Tien minuten later was ik vijf boeken rijker, terwijl er al vier nieuwe exemplaren in mijn koffer zaten. Als je het doet, doe het dan goed, niet?

De logica van geluk: hoe word je gelukkig?

Dat mijn oog juist op dit boek viel is logisch te verklaren. Ik ben zowat verzot op zelfhulpboeken en alles wat ‘hier word je beter, slimmer, gelukkiger of spiritueler van’ schreeuwt. Deze moest ik hebben dus, ga ik niet eens uitleggen. En wat ben ik blij dat ik hem meegenomen heb, want wat is dít een leuk boek zeg! Al in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk: deze meneer weet waar hij het over heeft en kan dit niet alleen op een logische, maar ook zeer vermakelijke manier overbrengen. Ik heb bij elk hoofdstuk wel een keer hardop moeten lachen (zelfs in het vliegtuig), en mezelf herhaaldelijk betrapt gevoeld op het hebben van foutieve overtuigingen, denkfouten en blinde vlekken, zoals Mo Gawdat ze noemt.

De Logica van Geluk is een vrolijk en grappig, maar ook uiterst diepgaand boek. Het beantwoordt een van de vragen die wereldwijd het meest gesteld worden, namelijk: hoe word je gelukkig? En dat op een toegankelijke manier en waar het even kan met een flinke knipoog. Het is bovendien voorzien van vele illustraties die Mo’s verhaal verduidelijken en leest ontzettend makkelijk weg.

De geluksformule van Mo Gawdat

Net als zovelen had Mo de behoefte om een heel abstract thema op een hele logische wijze te benaderen. Dit resulteert in zijn zogeheten Geluksformule, waarin hij uitgaat van 6 illusies, 7 blinde vlekken en 5 ultieme waarheden waar je aan vast moet houden om gelukkig te worden. Blijer kon hij me niet maken. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is deze Geluksformule dagelijks toe te passen. Als gevolg daarvan is geluk, wat volgens Mo in feite je basisinstelling is, permanent aanwezig. Voor iemand die al een poos probeert eenvoudiger te leven, kwam dit boek als geroepen. Ik deel dan ook graag mijn grootste lessen met je!

De belangrijkste eye-openers van De Logica van Geluk

Ik ga niet te diep in op wat deze illusies, blinde vlekken en ultieme waarheden allemaal zijn. Daarvoor moet je het boek vooral lekker zelf gaan lezen. Ik wil echter wel een paar eye-openers met je delen, die echt een verschil hebben gemaakt voor mij. Dingen waar ik voorheen nooit zo bij stilstond, maar die mijn geluksgevoel zeker in de weg hebben gestaan. Ready? Komen ze!

***

‘Het is veiliger iets als bedreiging te beschouwen, ook als dat niet zo is, dan iets als veilig in te schatten wat een bedreiging is.’

We mogen dan leven in 2022, onze hersenen zijn nog steeds ingesteld op het zoeken naar mogelijke bedreigingen. Dit was in de oertijd nodig om te kunnen overleven. Daarom zijn we nog steeds geneigd om ogenschijnlijk veilige situaties als bedreigend of eng in te schatten. Deze angst is dus gewoon je eigen oerinstinct, en heeft niet per se iets te maken met de huidige situatie.

***

‘Multitasking is een mythe.’

Je denkt misschien dat je allerlei dingen tegelijk kunt doen, maar je hersenen kunnen niet multitasken. Niet eens een beetje. Probeer maar eens je slaapkamer tot in detail te beschrijven terwijl je tegelijkertijd aan een roze olifant denkt. Dat lukt alleen als je die olifant in je slaapkamer zet. Wat je hersenen in dat geval doen (en bij alle dingen die je tegelijk probeert te doen) is constant switchen tussen deze twee aandachtspunten. Dat is, zoals je misschien al weet, ontzettend vermoeiend. Doe voortaan dus nog maar één ding tegelijk, en geef daar al je aandacht aan.

***

‘Je speelt alleen de hoofdrol in je eigen film.’

Deze moest ik echt even op me in laten werken hoor. Mo Gawdat legt uit dat vrijwel iedereen constant in de veronderstelling is dat het leven om hem of haar draait. Niet gek natuurlijk, want je bent zelf letterlijk het middelpunt van jouw leven. Als kind ervaarden we dit nog sterker. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je in andermans levens slechts een bijrol speelt. Zelfs in de levens van de mensen die heel dicht bij je staan. Alle andere mensen, die je niet (of niet goed) kent, zijn dus lang niet zo in je geïnteresseerd zijn als je zou denken.

Mensen zijn van nature op zichzelf gericht en je bent simpelweg alleen belangrijk voor een vrij selecte groep mensen. Een goeie om over na te denken als je je weer eens nerveus maakt om wat andere mensen van je vinden of als je je schaamt omdat je iets stoms hebt gedaan. Dat boeit anderen namelijk doorgaans helemaal niets. Is niet hun probleem.

***

‘Stop met vechten. Zoek juist de weg van de minste weerstand.’

Oké, hier had hij me even hoor, die Mo. Van deze uitspraak gingen namelijk in eerste instantie mijn haren overeind staan. Hoezó zou je alleen voor de makkelijke weg gaan, en hoezó moet je niet vechten voor wat je wilt bereiken?! Hij bedoelde het alleen net iets anders dan ik dacht, namelijk in combinatie met het hogere, of het universum, hoe je het ook wil noemen. (Althans, dit is hoe ik het opvat.)

Je herkent het vast wel dat je soms heel graag iets wil, maar wat je ook probeert of doet, het komt gewoon niet van de grond. En dat terwijl je op andere vlakken vrijwel moeiteloos dingen voor elkaar krijgt. En dat, lieve mensen, is als je het mij vraagt het universum dat een vinger in de pap heeft. Mo zegt: ‘Als alles wat je doet moeiteloos gaat, heb je je pad gevonden.’ En zo is het. Dus stop met vechten, en kies eens de weg van de minste weerstand. Moet jij eens opletten hoeveel je voor elkaar krijgt..

***

De Logica van geluk van Mo Gawdat bestellen

Ben jij nieuwsgierig geraakt naar De Logica van Geluk van Mo Gawdat (en dat zou je als je het mij vraagt zeker moeten zijn!)? Dan kun je het boek onder andere hier bestellen. Zelf heb ik de dwarsligger, welke je in lokale boekhandels kunt vinden, maar dat is alleen omdat hij in dit formaat makkelijker in mijn koffer meekon.

Ik kan je dit vrolijke boek echt van harte aanraden, en weet nu al dat ik het sowieso nog een keer volledig ga herlezen. Al is het maar om me weer eens te beseffen dat het oké is om te kiezen voor de weg van de minste weerstand. Want dat vechten, dat is soms wel een dingetje voor mij hoor… Herkenbaar?

Liefs, Leonie.

Reageer op deze blogpost

error: Content is protected !!