Aan de slag met The Artist’s Way van Julia Cameron

Het boek The Artist’s Way van Julia Cameron leek als geroepen te komen. Sinds ik van een woning van 100 m2 naar een studio van 25 m2 ben gegaan, is mijn creativiteit ver te zoeken. Op de een of andere manier komt het er gewoon niet uit, terwijl ik dat wel heel graag wil. Ik mis mijn naaimachine, mijn grote kast met stofjes, mijn tienduizend tubetjes verf, mijn schildersezel, borduurwerkjes en simpelweg de ruimte om creatief bezig te zijn. Heel lang was dat oké, maar toch begon het laatst te knagen. Ik startte met het maken van sieraden, maar na twee maanden liep ik toch vast. Ik had geen tijd, geen inspiratie, geen doorzettingsvermogen, maar heb het ook gewoon te druk met mijn betaalde werkzaamheden als tekstschrijver. En dat terwijl ik het heus mega leuk vind om creatief bezig te zijn en en niets liever wil dan de boel lanceren en dan beetje bij beetje uitbreiden!

En toen stuitte ik per toeval op het boek The Artist’s Way van Julia Cameron. Een boek dat speciaal geschreven is voor iedereen die zijn creatieve vuur opnieuw wil aanwakkeren. En toen was natuurlijk mijn interesse gewekt.

 

The Artist's Way - Julia Cameron

The Artist’s Way: eerste hulp bij een gebrek aan creativiteit

Voor zover ik uit de eerste hoofdstukken van The Artist’s Way heb begrepen, moeten er heel wat angsten worden getransformeerd en inzichten worden opgedaan om ongegeneerd en zonder overdreven perfectionisme te creëren. Echt weer iets voor mij om een boek te kopen dat uiteindelijk vooral een soort zelfhulpboek blijkt te zijn. Jarenlang verslond ik dit soort boeken, maar sinds de noodzaak ervan niet meer aan de orde is, lees ik ze niet meer.

In de vele jaren dat Julia Cameron zelf op creatief gebied vast zat, ontwikkelde ze een methode die iedereen, jong en oud, in welk vakgebied dan ook, creatiever zou maken. Deze methode heeft ze inmiddels in de vorm van cursussen en vele lezingen verspreid over de hele wereld, waarna ze besloot alle lesstof te bundelen. Het resultaat daarvan is The Artist’s Way.

De opzet van The Artist’s Way

The Artist’s Way is best een groot boek en bestaat uit 12 hoofdstukken. Elk van de hoofdstukken bevat één les, waar je in principe een week over moet doen. Je bent dus 12 weken lang bezig met The Artist’s Way. Althans, dat is wat Julia Cameron aanraadt. Elke week krijg je verschillende opdrachten (voornamelijk schrijfopdrachten), maar ook zaken waar je gevraagd wordt bij stil te staan.

Naast alle wekelijkse lesstof en de losse opdrachten, is het ook belangrijk dat je elke dag je Morning Pages schrijft en jezelf elke week minstens 2 uur lang op date neemt. Op Artist’s Date welteverstaan.

 

De basisprincipes van The Artist's Way

De Morning Pages

Een van de belangrijkste opdrachten uit het boek betreft de Morning Pages. Dit zijn drie pagina’s die je elke ochtend moet schrijven voordat je met andere werkzaamheden begint. Oftewel: direct als je wakker wordt. En dus ben ik al vijf dagen braaf elke ochtend aan het schrijven. Over mijn dromen, angsten, frustraties, maar ook over wat ik die dag ga eten, wat ik deze week nog allemaal moet doen en dat ik mijn vriend zo’n schatje vind. Het maakt namelijk geen bal uit wat je opschrijft, als je maar alles opschrijft wat in je opkomt. Drie pagina’s vol. Ik kan me zo voorstellen dat dit je hoofd letterlijk leegmaakt, zodat er meer ruimte is voor inspiratie en creativiteit.

The Artist’s Date

Het tweede wat Julia Cameron gedurende de gehele 12 weken van je vraagt is om jezelf elke week minstens twee uur lang op date te nemen. Dit is bedoeld om jezelf op creatief vlak op te laden. Neem jezelf bijvoorbeeld mee naar een museum, zoek een mooi natuurgebied op, doe een creatieve workshop of ga een paar leuke kringloopwinkels afstruinen. Zolang jij ervan geniet en ervan oplaadt, is het goed. Het idee van The Artist’s Way is namelijk dat je creativiteit als het ware niet ongelimiteerd kunt gebruiken, en er dus voor moet zorgen dat je het aanvult. Zeker als je er veel gebruik van maakt.

The Artist’s way: twaalf weken transformerend werk

Op dit moment zit ik in de eerste week van The Artist’s Way en heeft Julia me al meerdere keren verrast met haar eigenzinnige visie op creativiteit. Elke ochtend schrijf ik direct na het opstaan de Morning Pages, soms terwijl ik een ontbijtje eet, soms reeds daarvóór. In het weekend ga ik de tijd nemen om de uitgebreide schrijfopdrachten te doen, want deze nemen wat meer tijd in beslag en moeten in tegenstelling tot de Morning Pages wél over een specifiek onderwerp gaan.

Op mijn blog wil ik jullie meenemen in dit proces, door elke drie weken een update te plaatsen. Leuk voor wie er zelf aan zit denken om The Artist’s Way aan te schaffen en ermee aan de slag te gaan! Lees je mee?

Liefs, Leonie

—> Verder lezen? Klik hier om direct te starten met week 1… 

2 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Ireneantwoord
29/10/2023 om 15:41

Boeiend om jouw proces mee te mogen lezen! Ik heb het boek al vaak voorbij zien komen als een soort holy grail dus ben erg benieuwd hoe jij het zal ervaren 🙂

Leonieantwoord
29/10/2023 om 16:13
– Antwoord aan: Irene

Ik ben ook heel benieuwd! Binnenkort meer… 🙂

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!