De kunst van alleen zijn

Een persoonlijk blogje over alleen zijnHet zal het feit wel zijn dat ik ineens teveel tijd heb om na te denken, dat ik me afgelopen weekend ineens zó alleen voelde… Ik zat ’s avonds op de bank een boek te lezen en hoorde buiten allerlei mensen kletsen en lachen (ik woon middenin het centrum, dus geluid is er altijd) en ineens bekroop me een enorm angstig gevoel. Alsof er niemand aan me dacht en iedereen iets beters te doen had dan ik. Alsof ik als ik geen actie zou ondernemen altijd alleen zou zijn. En dat was zo naar…

De volgende dag was het gevoel alweer weg en besefte ik me dat ik eigenlijk best een fijne groep vrienden heb hier in Spanje. Mensen die ik altijd kan bellen voor steun, een goed gesprek of gewoon een koffie op terras. Dus echt alleen ben ik natuurlijk niet. En toch voelt dat soms zo, vooral als ik een paar dagen niks onderneem en thuis een beetje aanrommel. Gek is dat, dat ik daar nooit moeite mee had toen ik nog een relatie had. Dat nu ik vrijgezel ben het ineens extra alleen voelt, gewoon omdat die ene persoon er niet meer is.

Ik vind het lastig om toe te geven dat ik daar moeite mee heb. Dat ik het liever anders had gezien en mezelf op deze leeftijd (38) al zag samenwonen met de liefde van mijn leven. In plaats daarvan heb ik in mijn leven heel wat gedate, soms wat serieuzer, soms wat minder, en bleek het hem allemaal toch niet te zijn. Hoewel ik ook oprecht heb geloofd van wel.

Opladen door alleen te zijn

Als rasechte introvert roep ik altijd dat ik het zo zalig vind om alleen te zijn. Dat is ook echt zo. Ik heb het nodig om op te laden, om dingen te verwerken en ervoor te zorgen dat mijn hoofd niet overloopt. Maar blijkbaar kan het ook teveel zijn. Dus opende ik YouTube en keek ik een vlog van Madeleine Olivia, zodat er in ieder geval iemand tegen me aan praatte. Ik appte een paar vriendinnen, reageerde op een paar posts op Instagram (waar ik sowieso een stuk actiever zou moeten zijn) en las wat blogjes van andere bloggers. Ook downloadde ik voor de zoveelste keren een dating app en swipete zowat een uur in de hoop op een leuke match.

Na een half uur swipen besefte ik me ineens hoe idioot ik bezig was. Waarom was het zo moeilijk om alleen te zijn? Ik ademde een paar keer diep in en uit en staarde naar buiten. Misschien ben ik nog wel jaren alleen, of eigenlijk: vrijgezel. Hoe dan ook zal ik daar vrede mee moeten hebben, want de liefde kun je niet forceren. Het ongemakkelijke gevoel bekruipt me nogmaals als ik me besef dat dit heel goed mogelijk is, veeleisend als ik ben. Maar hoe erg is dat eigenlijk?

Meer singles dan ooit

Ik weet nog dat mijn vader een paar jaar geleden zei dat er meer singles zijn dan ooit. Hij is verantwoordelijk voor de verhuur van een groot aantal appartementen, waarvan een opvallend groot deel wordt verhuurd aan singles. Het is dan ook normaler dan ooit om op volwassen leeftijd vrijgezel te zijn, en bovendien sociaal geaccepteerd (voor zover ik weet althans). Dus zucht ik nog even diep en besef me dat ik mijn zaakjes in ieder geval goed voor elkaar heb, dat ik mezelf beter ken dan ooit en echt een fijne groep mensen om me heen heb verzameld. Dat ik juist door een groot deel van mijn leven alleen te zijn geweest een enorme groei heb doorgemaakt, en misschien nog wel een laatste groeispurt nodig heb. Ik laat het maar gewoon op me afkomen, en als ik me weer eens alleen voel, heb ik in ieder geval jullie nog, mijn lieve bloglezers, die elke maand met meer zijn…

Liefs, Leonie

 

12 Opmerkingen

Reageer op deze blogpost

Tante Maaikeantwoord
12/07/2024 om 12:00

Ik was altijd alleen en nu in een relatie. Het heeft beiden zijn charmes. Samen zijn is fijn maar tijd voor jezelf ook…

Leonieantwoord
12/07/2024 om 12:04
– Antwoord aan: Tante Maaike

Dat ben ik met je eens. Het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen…

Simoneantwoord
06/07/2024 om 13:46

Wat een mooi en eerlijk artikel. Ik kon vroeger ook niet goed alleen zijn. Ik heb hier ook al eens een artikel over geschreven. Inmiddels kan ik dat een stuk beter. Maar ik heb nog steeds dagen dat ik liever wat gezelschap heb hoor.

Leonieantwoord
06/07/2024 om 14:27
– Antwoord aan: Simone

Het zal ook een beetje afhangen van je bui, hoe je in je vel zit, etc. It comes and goes… 🙂

Myriamantwoord
06/07/2024 om 08:28

Mooi dat je dit zo eerlijk schrijft. Ik denk ook dat velen zich hierin zullen herkennen. Voor corona, ik althans. Nu woon ik samen en heb ik een dochtertje, dus is ’t de omgekeerde wereld en ben ik blij met een moment voor mezelf. Fijn om te lezen dat je jezelf terug kan opvrolijken door online sociaal te zijn of vriendinnen te appen.

Leonieantwoord
06/07/2024 om 14:27
– Antwoord aan: Myriam

Ik kan me goed voorstellen dat je als je een gezin hebt juist soms echt even alleen wilt zijn, het is nooit ideaal, lijkt het 😛

Ireneantwoord
05/07/2024 om 14:17

Dankje voor het delen! Ik denk dat veel mensen zich erin herkennen. Ik zou je berichtje willen liken want ik weet voor de rest niet goed wat ik moet zeggen omdat ik me zelf in een totaal andere situatie bevind. Maar ik vind het fijn te lezen dat je een fijne groep mensen rond je hebt.

Leonieantwoord
05/07/2024 om 14:36
– Antwoord aan: Irene

Zo lief Irene, dankjewel! xx

nicole orriensantwoord
05/07/2024 om 09:03

Afgelopen week was ik voor het eerst in 5 jaar 5 dagen helemaal alleen thuis en ik vond het weldadig. Man en kinderen merkten bij thuiskomst op dat ik heel anders overkwam; veel rustiger.

Leonieantwoord
05/07/2024 om 09:40
– Antwoord aan: nicole orriens

Wat mooi om te horen! Misschien komt het doordat je ineens zoveel minder prikkels had, dat je letterlijk helemaal tot rust komt, gewoon door alleen te zijn… Love it!

Angélicaantwoord
04/07/2024 om 20:20

Wat een eerlijke post! En ik herken het eigenlijk wel heel erg. Nou ja, ik kan heel goed alleen zijn. Te goed eigenlijk. Maar er zijn ook echt wel momenten van erge eenzaamheid, iets wat mijn recente verhuizing weer losmaakte. Dus ik voel je wel! Het veel thuis zijn en zzp-er zijn helpt ook niet mee denk ik…

Leonieantwoord
04/07/2024 om 21:57
– Antwoord aan: Angélica

Goed punt, vanuit huis werken maakt het wel soms extra eenzaam, hoewel ik het echt niet anders zou willen!

Reactie achterlaten

error: Content is protected !!