Banaanmuffins zonder suiker: mijn favo recept

Banaanmuffins recept

Ben je dol op muffins, maar wil je daar net als ik liever geen suiker in verwerken? I’ve got you! Vandaag deel ik het recept voor banaanmuffins dat ik al jaren gebruik en wat elke keer opnieuw een succes is. Deze banaanmuffins zijn super makkelijk én snel te maken, en je hebt bovendien niet zoveel ingrediënten nodig. Heb je een muffin bakblik, een rijpe (liefst vrij grote) banaan, meel, bakpoeder en een ei in huis? Dan kun je deze muffins met banaan ook gemakkelijk zelf maken!

Heb je geen muffin bakblik, maar wel een normale cakevorm in huis? Het recept dat ik voor deze banaanmuffins gebruik is afgeleid van een recept voor bananenbrood. Je kunt dus gewoon de hoeveelheid x4 doen en er een heel cakeblik mee vullen. In dat geval moet het wel een kwartiertje langer in de oven…

Banaanmuffins zonder suiker

Ik ben dol op muffins, maar eet ze bijna nooit omdat ik het niet tof vind dat er zoveel suiker in zit. Zelfs als je ze niet kant en klaar koopt maar zelf maakt, zijn er vrijwel geen recepten te vinden waarin geen zoetmiddelen zijn gebruikt. Banaanmuffins kun je echter prima zonder suiker maken, want bananen zijn van zichzelf al heel erg zoet. Ik maakte al geregeld bananenpannekoekjes toen ik er achter kwam dat je ook muffins van bananen kon maken. Sinds ik weer wat meer in de keuken te vinden ben, maak ik ze dan ook minstens één keer per week.

recept voor banaanmuffins zonder suiker

Muffins met banaan als het perfecte ontbijtje

Je kunt deze verrassend zoete muffins met banaan natuurlijk serveren aan visite of meenemen als snack voor onderweg, maar ik vind ze erg lekker als ontbijt. Juist doordat er geen suiker in verwerkt zit, is het een gezonde optie die je toch voldoende energie geeft. Meestal eet ik er nog wat fruit en wat noten bij, voor een compleet ontbijt dat me de hele ochtend verzadigd houdt. Ik bak ze dan ook doorgaans in de avond, als ik in de gaten heb dat ik niks in huis heb voor de volgende ochtend. Je hebt ze namelijk super snel gemaakt, zeker als je net als ik 6 stuks bakt (wat correspondeert met het banaanmuffins recept hieronder). Hoppa, banaan prakken, eitje erbij, meel afwegen en alle ingrediënten mixen met een vork. Bakblik invetten (ik skip deze stap omdat ik een siliconen bakvorm gebruik) en ongeveer 20-25 minuten in de oven.

Het moeilijkste aan het maken van deze muffins met banaan? Dat is om ze niet direct op te eten en ze netjes te bewaren voor het ontbijt de volgende dag. Ze ruiken namelijk zó lekker dat het lastig is om er vanaf te blijven…

Recept voor banaanmuffins

Ik ben natuurlijk een tekstschrijver en geen professionele chefkok, maar dit recept voor banaanmuffins zonder suiker mislukt eigenlijk nooit. En dat terwijl ik het geregeld een beetje aanpas. Ik gooi bijvoorbeeld na het maken van havermelk het restantje haver bij het bakmengsel, en doe er dan gewoon wat minder meel bij. Kwestie van uitproberen. Ook gooi ik er wat extra vulling bij als ik daar zin in heb. Muffins met banaan zijn bijvoorbeeld erg lekker als je er wat cacaonibs doorheen doet (of stukjes chocolade, voor wie het niet boeit dat er alsnog suiker in zit), maar ook walnoten zijn er super lekker in! Experimenteer dus gerust!

Ingredienten om muffins met banaan te maken

De ingrediëntenlijst om muffins met banaan te maken is verrassend kort. De kans is dan ook groot dat je alles al in huis hebt en direct kunt gaan bakken! Is het recept goed gelukt? Dan kun je de volgende keer experimenteren met verschillende vullingen.

Recept voor muffins met banaan

Let op: deze hoeveelheden zijn voor het maken van zes muffins. Wil je er 12 maken, dan verdubbel je het recept, en voor een volledige cake doe je de hoeveelheden x4.

–  1 grote of 1,5 kleine banaan (hoe meer banaan, hoe ‘natter’ de banaanmuffins worden. Kwestie van uitproberen en kijken wat je lekker vindt.)
– 1 ei
– 50 gram speltmeel
– 35 gram havermeel
– 0,5 theelepel bakpoeder
– een snufje zout
– een snufje kaneel

Optioneel: cacaonibs, walnoten, bosbessen, etc…

De banaanmuffins maken

Het is echt super makkelijk om deze banaanmuffins te maken. Ik heb ze meestal binnen vijf minuten in de oven staan en die doet de rest. Prak de banaan (of bananen) met een vork, mix het ei er doorheen, voeg de droge ingrediënten toe en mix goed zodat alle klontjes eruit zijn. Vet eventueel het bakblik in, verdeel het mengsel over de vormpjes en zet ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Als ze afgekoeld zijn kun je de muffins met banaan invriezen en ik gok (ik ben geen expert he, laat dat duidelijk zijn) dat ze dan een maand of twee goed blijven. Niet dat ze het bij mij ooit zo lang uithouden, want tegen die tijd heb ik ze al lang opgegeten. Ik haal ze uit de vriezer voordat ik naar bed ga en als ik wakker wordt staan de banaanmuffins op een bordje met theedoek eroverheen op me te wachten. Jam!

Heb jij al eens muffins met banaan gemaakt? Dan weet je hoe ontzettend lekker ze zijn. Ik ben heel benieuwd of mijn recept in de smaak valt. Laat je het me weten?

Liefs, Leonie.

Reageer op deze blogpost

error: Content is protected !!