Drie leerzame boeken waar ik erg blij van werd

Drie leerzame en vrolijke boeken

Na een middagje opruimen lagen daar ineens drie boeken met een zonnige, gele kaft bovenop elkaar. Ik wist meteen: daar wil ik iets mee… Het zijn namelijk alledrie boeken waar ik vreselijk blij van werd, maar die ook nog ontzettend leerzaam zijn, ieder op hun eigen manier. Lees je mee?

The Happiness Project – Gretchen Rubin

Op een regenachtige middag krijgt Gretchen – dertiger, getrouwd en moeder van twee kinderen – een ingeving terwijl ze in de bus zit. Ze beseft dat het leven aan haar voorbij vliegt en ze veel meer zou kunnen doen om gelukkiger te worden. Ze is niet ongelukkig, integendeel, maar nog te vaak vergeet ze te genieten van kleine dingen, snauwt ze haar man, moeder of een willekeurige buschauffeur af en bovenal wordt ze overvallen door het allesomvattende gevoel van ‘Is dit alles?’. Ze besluit een jaar lang te wijden aan haar Happiness Project en met de grootst mogelijke precisie uit te zoeken hoe ze het meeste uit het leven kan halen. Ze verdeelt dit in 12 onderdelen, zoals Energy, Play, Attention en Bootcamp, zodat ze elke maand een focuspunt heeft. Gretchen pakt haar project zó grondig aan dat je niet anders kan dan zelf ook aandachtig om je heen te kijken of je dezelfde ‘fouten’ maakt als zij, en of je focus ook beetje bij beetje kan verleggen. Ik kon de keren dat ik dacht ‘verdomd, dat doe ik ook altijd.’ op een gegeven moment niet meer tellen, en ik denk dat ik niet de enige ben. Maar doordat Gretchen alles enkel op zichzelf betrekt en dit brengt met de nodige zelfspot, voel je je niet aangevallen maar juist verbonden, en bovendien volkomen normaal. Van dit boekje word je blij! (Ik las hem in het Engels, maar er is ook een Nederlandse versie…)

The Art of People – Dave Kerpen

Ik vind de tekst op de cover van dit boek het geen goed recht doen. Het lijkt namelijk alsof er trucjes instaan waarmee je via goede communicatie ‘alles krijgt wat je wil’. Hoewel daar zeker een kern van waarheid in zit vind ik het iets te simplistisch en plat klinken. Het gaat in dit boek namelijk niet zozeer over hoe je je zin krijgt, maar wel hoe je het meest effectief communiceert (hint: luisteren!) en daardoor meer steun en support vanuit al je relaties krijgt. Ik ben niet gauw onder de indruk van dit soort boeken, maar deze was op veel vlakken echt een eye-opener! Een must-read voor iedere ondernemer die veel met mensen te maken heeft, of dat nu klanten of opdrachtgevers zijn, collega’s of bloggers. (Ook deze las ik in het Engels, en ook hier is gewoon een Nederlandse versie van…)

Shoot! Fotograferen met je hart – Anki Wijnen

Deze heb ik al een aantal jaren in de kast liggen, maar nog steeds blader ik er af en toe doorheen. Anki Wijnen, van het blog Zilverblauw, heeft met Shoot! een ontzettend handige ‘gebruiksaanwijzing’ gemaakt voor iedere (beginnend) fotograaf, gecombineerd met werkelijk prachtige beelden. Elke keer als ik het boek opensla krijg ik zin om te gaan stylen en met de instellingen van mijn spiegelreflex te spelen. Anki leert je precies wat al die knoppen op je camera betekenen en legt aan de hand van zelf geschoten voorbeelden uit wat je ermee kunt doen. Het boek is helder, leerzaam en tegelijkertijd ontzettend inspirerend. Ohja, niet kopen als je niet van roze houdt.

Share your thoughts